Domov
Nazaj
Natisni
Pošlji nam e-mail
Kolofon
SLO
ITA
Domov
iskalnik
iskalnik po katalogu





MARVINGRAD gradbeništvo in trgovina d.o.o.
Vodovodna pot 17, Kromberk
5000 Nova Gorica

davčna št. SI69090424

+386-5-3309050
emailinfo@marvingrad.si


Urnik:

pon-pet: 8:00 do 17:00
sobota:  zaprto
nedelja: zaprto
marmorji
Marmor spada med metamorfne kamnine, kar pomeni, da je nastal s preobrazbo sedimentnih kamnin, predvsem kalcita. Poleg kalcijevega karbonata (CaCO3) pa vsebuje marmor še druge minerale. Marmor je razmeroma trd, zaradi primesi ima lahko zelo lepe vzorce površine in se uporablja v gradbeništvu kot okrasni kamen. Za razliko od granita je marmor mehkejši in topen v kislinah, saj se kalcijev karbonat dobro topi v vseh kislinah. Zato so marmorni spomeniki in vremenskih vplivom izpostavljeni deli stavb, pogosto poškodovani in to tem bolje, čim bolje je onesnažen zrak

Marmor se raztaplja tudi zaradi ogljikovega dioksida iz zraka, ki je raztopljen v dežnih kapljah, v snegu ali v megli.

Spomenike in stavbe iz marmorja je mogoče ohraniti le tako, da jih zaščitimo pred vremenskimi vplivi (strehe, steklene kletke ipd.) ali pa da površino premažemo z zaščitnim slojem, ki onemogoča reakcijo.
Marmor je kristalna kamenina, neodporna na kisline in mehanične poškodbe. Dobra obdelovalnost pa mu po drugi strani odpira številne možnosti uporabe. Zato je že v antiki bil zelo cenjen in uveljavljen kot plemenit material. Ker je transparentno obarvan in ima kristalno strukturo je predvsem priporočen za notranjo uporabo. Večen, hladen, eleganten, razkošen, sijajen, s temi besedami lahko opišemo marmor. V Sloveniji je zelo znan marmor iz Hotavelj.
Lahko je grobo- ali drobnozrnat. Najlepši marmor je snežno bel, kakršna sta kararski iz Italije in pohorski marmor; uporabili so ga za rimske spomenike. Marmor razlikujemo od apnencev in ga spoznamo po enakomerni kristaliziranosti. Pohorski marmor ima razmeroma velika kristalna zrna.
Možne površinske obdelave: klano, rezano, žgano, štokano, pulirano


LIPICA UNITO ( ENOTNI )
Je svetlo sive do sive barve, homogen, kompakten, trden in odporen proti zmrzali. Školjčni ostanki niso večji od nekaj milimetrov, so enakomerno zdrobljeni in dajejo kamnini enakomerno zrnat videz. Polirana površina ima visok sijaj.

LIPICA FIORITO ( ROŽASTI )
Je svetlo sive do sive barve dokaj trden in kompakten školjčni apnenec.
Vsebuje različno velike in neenakomerno razporejene rudistne školjke, ki so v presekih ovalne ali okrogle in podobne rožam. Polirana površina ima visok sijaj.

REPEN
Je svetlo sive do sive barve s številnimi fosilnimi ostanki predvsem rudistnih školjk. Polirana površina ima visok sijaj.

Vse tri naravne kamne uporabljamo za oblaganje notranjih in zunanjih sten, tlake, stopnice, police, masivne izdelke kot so: klopi, mize, lijaki, fontane, vaze, cvetlična korita.. in nagrobnike, spominska obeležja, kiparstvo ...
Šifra: marm
Vrsta obdelave:
naravno klana, izdelek
Šifra: marm
Vrsta obdelave:
polirano - brušeno, polsvetleče, rezano, izdelek
Šifra: marmo
Vrsta obdelave:
naravno klana, žgana, polirano - brušeno, rezano, štokano, antico, izdelek, sekano
Šifra: marmor
Vrsta obdelave:
polirano - brušeno, rezano, izdelek
Šifra: Marmor
Vrsta obdelave:
izdelek
Šifra: nm6
Vrsta obdelave:
izdelek
Šifra: Paladiana
Vrsta obdelave: